Богатиот биодиверзитет на балканската храна на подиум за време на Тера Мадре Салоне дел Густо 2016

Во периодот од 22 до 26 септември 2016 година во Торино, Италија, ќе се одржи 11-то издание на Тера Мадре Салоне дел Густо, најважниот меѓународен настан посветен на културата на храна, во организација на Слоу Фуд (Slow Food), регијата Пиемонт и градот Торино. На настанот ќе учествуваат пет илјади делегати од 160 земји, над 800 изложувачи, 300 президиуми на Слоу Фуд и 500 заедници за храна на Тера Мадре. На … Повеќе

Тера Мадре Балкан 2016, Тирана

Отварањето на четвртото издание на Тера Мадре Балкан, од 2-5 јуни во Тирана, Албанија, ќе започне со церемонија во присуство на Едмонд Панарити, Министер за земјоделство, рурален развој и водостопанство; Милва Економи, Министер за економски развој, туризам, трговија и претприемништво; Мирела Кумбаро, Министер за култура; Ерион Велиај, градоначалник на Тирана; Алберто Кутилјо, италијански амбасадор и Карло Петрини, претседател на Слоу Фуд. Четвртото издание на Тера Мадре Балкан е организирано од … Повеќе

Tера Mадре Балкан 2016 – „На прво место фармерите“

Делегати од 13 земји ќе земат учество на четвртото издание на Тера Мадре Балкан кое ќе се одржи од 2-5 јуни во Тирана, Албанија. „На прво место фармерите“ е главна тема на овогодинешното издание на Тера Мадре Балкан 2016. Ќе присуствуваат 350 делегати кои ќе пристигнат од 13 земји (Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Кипар, Грција, Косово, Република Македонија, Романија, Србија, Турција, Италија и Албанија). Претседателот на Слоу Фуд – … Повеќе

CAP Communication Awards

Brussels 12-28 January…  After an intense evaluation process, the assessment of the 146 applications received for the 2014 CAP Communication Awards is now complete. The CAP Communication Awards are aimed at showcasing the very best practice examples of  communication initiatives related to the Common Agricultural Policy in the three categories of Communication to Stakeholders, Communication to the Public and Innovative Communication.   Three finalists per category have been selected by … Повеќе

Terra Madre Day is even celebrated in the International Space Station this year

Slow Food International Celebrates the Sixth Edition of Terra Madre Day on its 25th Birthday. On December 10, 2014, the international Slow Food network celebrates the rich heritage of food diversity from around the world in a series of events including meetings and debates, picnics and dinners, film screenings, farm visits and much more. Held every year since 2009 on Slow Food’s birthday, the day is an important opportunity for … Повеќе

Olive is Life

Turkey… In Turkey we say “the olive is life” because it represents our present and our future. It is also one of the symbols of our history and a symbol of peace. The millennial olive trees are hereditary trees, without owners. They represent the bond between the past generations and those of the future. However they are now under threat. The Turkish Parliament is about to approve a law known … Повеќе

The Battle is Just Beginning

Two years on from the launch of the ESSEDRA project, Ivo Kara Pešić, Dubrovnik Convivium Leader and organizer of the most recent Terra Madre Balkans takes a look back…  The Terra Madre Balkans network met in June this year, in Dubrovnik, to discuss issues crucial to the survival of the small-scale food producers and traditional fishers of our countries. For us organizers, the event was a great challenge. But if … Повеќе

Програма за Тера Мадре Балкан 2014

Хрватска… Трето издание на Тера Мадре Балкан посветено на Пазарот на Фармерите и Конференциите Организирано од страна на Кино Окус со поддршка на Слоу Фуд, третото издание на Тера Мадре Балкан ќе се одржи од 19 до 22 Јуни во Дубровник, каде ќе се сретнат заедниците на храна од Југоисточна Европа кои ќе ги прослават нивните традиции поврзани со храната со што ќе го пренесат повикот за преземање на акција … Повеќе

Тера Мадре Балкан 2014

Croatia… Делегати од 11 земји од Балканскиот регион ќе земат активно учество на третата средба на заедниците на храна, која оваа година ќе се одржи во Дубровник, Хрватска од 19 до 22 јуни. По претходните два вакви настани одржани во Софија, мрежата Тера Мадре Балкан го избра Дубровник за одржување на третата средба која ќе ги обедини сите заедниците на храна од Југоисточна Европа. На овој настан ќе присуствуваат повеќе … Повеќе

A Festival Dedicated To Wild Edible Greens

Turkey… Bilge Bengisu is a wine maker in the Izmir region, and the leader of Slow Food Urla, one of the biggest convivia in Turkey. We met with her right after Slow Food Urla main event, the wild green festival, held on the 21st of March. Why did you feel the need for a wild green festival in Urla? Urla has a very ancient history, dating back to the 12th … Повеќе